Produkcija


Novo iz produkcije

KOSMA


Kada vam od jedne vesti zavisi odluka da li ostajete ili odlazite.


dokumentarni film 75 min | Srbija | 2013

Scenario, kamera, režija: Sonja Blagojević
Producenti: Svetlana i Zoran Popović
Montaža: Nemanja Babić, Sonja Blagojević
Dizajn zvuka: Aleksandar Protić
Kompozitor: Milan Sv. Đurđević
Produkcija: CVK KVADRAT

Posle izuzetno angažovanog i neobičnog dokumentarca „Moj drug Srbija“, rediteljka Sonja Blagojević i producenti Svetlana i Zoran Popović predstavljaju najhrabriji i najsveobuhvatniji dokumentarni film snimljen o onome o čemu se retko govori kada se priča o Kosovu – o životu izvan okvira vesti i politike.

Život pretvoren u zvuke FM frekvencija, sagledan ušima radija koji beleži glasove onih koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima. U rasponu od jednostavne svakodnevice do fantastičnih prizora žive tradicije koja izvire iz najdubljih i najlepših slojeva vremena, prostora i ljudskog iskustva.

KOSMA je živa freska sudara lirskog sa epskim i dramatičnim obojena jedinstvenom mešavinom sumornog sivila i gorućim bojama prizora zadivljujuće lepote.KVADRAT je produkcijska kuća s mogućnostima rada na igranim i dokumentarnim filmovima. Do sada je snimljeno preko 500 kratkih igranih studentskih filmova i preko 200 dokumentarnih, različitih žanrova i postupaka.

Prvi koprodukcioni dugometražni igrani film bio je KUD PLOVI OVAJ BROD Želimira Žilnika iz 1997. godine.

Dokumentarni omnibus BEOGRADSKI ZVUK, kolektivni rad iz 2000. godine, jedan je od prvih dugometražnih dokumentarnih filmova snimljenih kod nas.

U saradnji sa nevladinom organizacijom Grupa 484, a pod pokroviteljstvom Danskog saveta za izbeglice snimljena su dva dokumetarna filma, kratki DUGO PUTOVANJE KUĆI i dugometražni POVRATAK, na temu povratka srpskih izbeglica u Hrvatsku.

Tridesetominutni dokumentarac o rok grupi Partibrejkers, SLOBODA ILI NIŠTA, iz 2007. godine dobio je nagradu za najbolju kameru na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Dugometražni dokumentarni film MOJ DRUG SRBIJA, još jedna koprodukcija, osvojio je nagradu za najbolji srpski dokumentarni film i nagradu FIPRESCI na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. A ova dva filma zajedno su donela KVADRAT-u nagradu za najbolju produkciju.

U toku je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma pod radnim naslovom NOVI (V)ETAR.